بررسی اثر میزان حلال و زمان بر بازدهی اسانس استخراج شده از صمغ آنغوزه به روش تقطیر به کمک مایکروویو
کد مقاله : 1039-CEC1401
نویسندگان
زهرا حسینعلی زاده *1، فیروزه دانافر2
1مهندسی شیمی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران
2دانشگاه شهید باهنر کرمان
چکیده مقاله
صمغ آنغوزه خواص دارویی متعددی دارد که علاوه بر طب سنتی در داروسازی نوین و عطرسازی کاربرد دارد. روش های نوین استخراج مثل استخراج به کمک مایکروویو به دلیل مزایایی از جمله کاهش زمان و مصرف انرژی همراه با افزایش در بازدهی استخراج اخیرا مورد توجه زیادی قرار گرفته اند. در این پژوهش اثر میزان حلال و زمان بر بازدهی استخراج اسانس به روش تقطیر به کمک مایکروویو بررسی شده است. ابتدا تاثیر میزان حلال در مقادیر 100، 200 و 300 میلی لیتر و سپس اثر زمان (8، 24 و 40 دقیقه) بر بازدهی استخراج اسانس مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که میانگین بازدهی به دست آمده برای مقادیر مختلف حلال دارای اختلافی معنادار هستند که بیشترین بازدهی 0/035 ± 3/175 درصد برای 300 میلی لیتر حلال به دست آمد. افزایش انتقال جرم برای مقادیر بالاتر حلال می تواند دلیل این افزایش بازده باشد. همچنین نتایج نشان داد که افزایش بازده استخراج برای زمان های 8 تا 24 دقیقه بیشتر از 24 تا 40 دقیقه است یعنی در دقایق پایانی استخراج، افزایش در مقدار اسانس استخراج شده و بازدهی ناچیز است و بیشتر استخراج در دقایق اولیه انجام می شود. تجزیه حرارتی و هیدرولیز برای استخراج در مدت طولانی می تواند علت این مسئله باشد.
کلیدواژه ها
آنغوزه، تقطیر، مایکروویو، اسانس
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی