بهینه سازی محیط کشت باکتری لاکتوباسیلوس کازئی با استفاده از سوبسترای ارزان قیمت به روش پاسخ سطح
کد مقاله : 1006-CEC1401
نویسندگان
عارفه صابری *1، سیداحمد عطائی2
1بیوتکنولوژی،مهندسی شیمی،دانشگاه شهید باهنر کرمان،کرمان،ایران
2بیوتکنولوژی، مهندسی شیمی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران
چکیده مقاله
پروبیوتیک ها منابع میکروبی زنده ای هستند که علاوه برکمک به گوارش مولکول‌های پیچیده، ترکیباتی مانند ویتامین‌ها و آنتی بیوتیک‌های مختلف را نیز تولید می کنندکه برای بدن مفید است. استفاده گسترده پروبیوتیک ها در غذا ومکمل های غذایی از گذشته رایج بوده است. با وجود اینکه محل اثر پروبیوتیک ها در روده می‌باشد ولی کاربرد‌های غیرگوارشی نیز برای آن‌ها وجود دارد.تحقیقات نشان داده است که باکتری‌های پروبیوتیک دارای فواید متعددی ازطریق مکانیسم‌های مختلف می‌باشد، لاکتوباسیلوس کازئی به طور گسترده در دستگاه گوارش ودهان انسان وجود دارد. باتوجه به گران بودن محیط کشت برای تولید پروبیوتیک ها از جمله تولید لاکتوباسیلوس کازئی در این پژوهش از منابع ارزان قمیتی همچون شیره خرما حاصل از ضایعات خرما و پودر‌آب پنیر استفاده شد.نتایج نشان داده شددر صورتی که مقدار کربن در محدودهای (20-34)گرم درلیتر و منبع ازت (25-34) گرم درلیتر استفاده شود،می‌توان به بیشترین توده میکروبی دست یافت . نتایج کلی نشان می دهد شیره خرمای ضایعاتی وآب‌پنیر می تواند به عنوان مواد ارزان قیمت برای تولید پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی استفاده شود.
کلیدواژه ها
پروبیوتیک،بهینه سازی،منابع ارزان قیمت، پودرآب پنیر،شیره خرما،لاکتوباسلوس کازئی
وضعیت: پذیرفته شده